Date 11 Apr 2016
Subject 勇試大行IN人術
Details 【東方日報財經】「你點解對呢份工有興趣?」、「你希望喺度學到乜?」呢啲咁Easy Job的見工面試題目,你同我都估到!若果要去投行見工,就要預咗面對艱深且刁鑽的問題。為了幫大學生鋪路入投行,一於找來三位商科大學生,即席解答網上廣傳包括高盛、花旗等投行的面試題目,測試他們的腦筋及轉數,看看他們有沒有加入投行的潛質!

科學題

1)一架校巴能裝多少個高爾夫球?

科技大學計量金融學三年級生陳世康(Jonathan)以人的體積來做單位,「當佢係一架50座嘅校巴,估計全架嘅體積大約可以載到80人,而一個人嘅體積大概等同1,000個高爾夫球,所以我估8萬個。」

至於科技大學環球商業學一年級生田梓弘(Chevan)及中文大學系統工程二年級生應佑杰(Stanley)都先估算校巴的長、闊、高,以及每個高爾夫球的體積,然後整除,分別估180萬個及96,000個。

合眾人事顧問總經理蘇偉忠指,因問題未有指明校巴的體積,所以就算三位學生估算有分別,但也證明學生都有好的邏輯推論。

2)為何井蓋是圓的?

Jonathan指:「地下水嘅水柱通常係圓柱形,所以井口就打做成圓形,所以要用相若大細同形狀嘅井蓋蓋住。」

Chevan稱:「井有深淺之分,如果係深嘅井,會用機器拉動水桶打水,而水桶多數係圓,所以井同井蓋都係圓。」

蘇偉忠指,建議答案可能是跟圓形的順滑表面有關,能減少摩擦力;但不論有否想出最終答案,欣賞他們有盡力嘗試解決問題,且勇於思考及想像。

自我認知題

1)你對個人最不感自豪的是甚麼?

Jonathan指:「我對數字好敏感,但電腦愈來愈普及,計算及核數已經唔算咩專長,所以我唔覺得自豪。」Chevan則指,「我唔滿意自己做事衝動及大意。」而Stanley就自信十足的回答,「我並無咩唔感自豪,雖然我比人矮,同帶眼鏡,但係轉個角度睇,其實都幾似文青喇!」

蘇偉忠提醒同學,不要在面試時談自己的缺點,但有些缺點,例如對手頭上的工作或過度着緊,僱主反過來會看成優點,欣賞該員工做事認真的態度。

2)給自己的怪異程度打分(1分為最低至10為最高)

Jonathan給自己6分,「我同朋友有啲唔同,我好注重整潔,間房一定要執整齊,住宿嗰時兩日必定洗衫一次!同埋我溫書要好靜,有時仲鍾意面對住牆溫添。」

Chevan給自己10分,「我由細到大都好鍾意唱歌,成日都好想唱;又鍾意大聲笑同搞爛Gag,係好奇怪o架喇,但我係個開心果。」

Stanley則給自己爆分12分,「我好鍾意諗嘢,有時諗到搞笑嘢,就會自己喺度笑,其他人可能覺得我怪異!」

蘇偉忠較欣賞Stanley的演繹方法,因為他有將答案串連到某些工作上需具備的特質,包括豐富的想像力,借機展現自己的能力。

假設題

1)如果你有超能力,你最想成為誰?

Jonathan最想倣效臉書創辦人朱克伯格,「我好欣賞佢嘅創意同奮鬥心。而且佢唔係啲貪錢貪權嘅人,Facebook股價升,身家多咗,就會諗辦法回饋社會!」

Stanley說,「我想用超能力去令自己同人哋都活得更美好,例如幫人發掘潛能。」

蘇偉忠稱,無論同學有否特定偶像都不緊要,最重要是把超能力發揮到正面效能。

2)如果你繼承了叔叔的Pizza店,你會怎樣經營它?

Jonathan稱,「我會搵會計同財務分析師去量化公司過去嘅業務表現,諗辦法增加銷量,仲可以諗埋轉型!」

Chevan則指,「我會想改良顧客點餐嘅服務體驗,畀佢哋用電子平板電腦點餐同自選配料及醬油嘅分量,提倡健康飲食習慣。」

蘇偉忠欣賞同學會在舊經濟模式上注入創意新思維,提到減省成本、提高營運效率。

3)若你要重新創造橙,你覺得它該是甚麼樣子?

Chevan稱,「橙皮都要食得!」Jonathan指,「橙入面要有甜甜哋嘅啫喱就中和到酸味!」

蘇偉忠指,題目考學生的分析力及創意,特別是上班開會時,上司一般都希望員工能主動提出富新鮮感且可行的意見。