Date 20 Dec 2017
Details 老闆WhatsApp假期無停過 員工要24小時on call?

【am730】聖誕節將至,打工仔都希望有一個愉快假期,若放假期間仍收到老闆的工作指示,相信是不少人的惡夢。尤其手機通訊軟件大行當道,連用戶在線時間、已讀訊息與否都一目了然,打工仔不回覆就怕飯碗不保;回覆又會影響心情,更隨時假期OT。看著手機上的未讀訊息,To覆or not to覆,應該點抉擇呢?

放假期間收到老闆或上司的工作指示,相信是不少打工仔都遇過的掃興事。有調查訪問2,000名上班族,近七成人表示曾在放假時,收到上司的「奪命追魂call」。有網民在論壇大吐苦水,「旅行中途叫我覆公司電郵,仲要指明半個鐘內搞掂,結果同女友炒大鑊。」也有人抱怨通訊軟件顯示回讀的功能,「有藍剔之後,想扮睇唔到,唔覆都唔得。」有網民則建議,「最好開多個手機號碼,工作用嘅放假就熄機。」
身兼立法會議員的縱橫二千集團創辦人及主席田北辰認為,老闆應體諒員工,「喺G2000如果假期真係遇到即刻要處理嘅嘢,通常只會用訊息叫員工『please call when free.(方便時回電。)即時打電話會有壓力,咁樣係俾咗選擇員工,佢可以五個鐘後先覆,做老闆唔可以嬲,假期佢可能去緊教堂或者陪緊屋企人嘛。而且內容只會問一啲資訊,唔會俾嘢佢做或者要佢即刻做,人哋周末點同你做嘢啫。當然,立法會就唔同,周末都要安排人手,咁平時就俾番假期。」

遇不合理應坦白
至於打工仔能否「已讀不回」,合眾人事顧問公司總經理蘇偉忠認為,「視乎咩行業啦,如果行業係分秒必爭,有時都無可厚非。不過,好多時老闆都識做㗎啦,唔會係唔係都call員工。」他續指,「如果做私人助理、近身秘書,又或者從事公關、廣告、地產代理行業,假期遇到突發情況,都係合理嘅。但如果個上司係唔係都call你,長期當你唔係放假嘅,咁就應該坦白同老闆講,自己放緊假;或者婉轉表示,同屋企人一齊,遲啲或返到公司再處理。」